Vaassen versus Ajax

Een terugblik naar toen S.V. Vaassen & AFC Ajax een historische wedstrijd op Sportpark de Kouwenaar speelden.

7 januari 2001 – De bediening hangt uit het raam. 7.000 supporters langs het veld. Rode fakkels maken het decor. Vaassen treedt aan tegen het grote Ajax van voorzitter Michiel van Praag, algemeen directeur Arie van Eijden, technisch directeur Leo Beenakker en trainers Co Adriaanse en Ronald Koeman.

In aanloop van het spektakel

Alvorens de wedstrijd wordt het wedstrijdboek uitgedeeld waarin Burgemeester Drs. L. Eland Ajax uitdaagt zich te bewijzen en Arie van Eijden een historisch-cultureel stuk schrijft waarin hij een sterk en ambitieus Ajax introduceert. Hij kondigt Zlatan Ibrahimovic aan als nieuwe investering in de selectie, die een sensatie op de velden belooft te worden. Nu, 20 jaar later, kunnen we allen instemmen dat dat is gebleken.

Burgemeester Drs. L. Eland daagt Ajax uit zich te bewijzen en wenst een ieder succes.
Arie van Eijden, algemeen directeur Ajax, introduceert een sterk en ambitieus Ajax in aanloop van de wedstrijd tegen S.V. Vaassen.

De selecties

Hieronder staan de selecties die 7 januari 2001 met elkaar de strijd aangingen. Noemenswaardig is de kracht van de selectie van Ajax. Datzelfde Ajax werd dat seizoen tevens kampioen. Die kracht bleek tevens uit latere individuele prestaties van de selectiespelers.

Neem bijvoorbeeld verdediger Chivu, bij velen bekend voor het spelen met helm na het oplopen van een schedelbreuk. Hij werd met Ajax twee maal Nederlands kampioen, won de KNVB beker en de Johan Cruijff Schaal, pakte vervolgens in Italië met AS Roma de Coppa Italia en daarna bij Inter Milan de Uefa Champions League, het FIFA wereldkampioenschap voor clubs en driemaal de Serie A.

Of Richard Witschge die onder anderen met Ajax de Europa Cup II, met Barcelona de Europa Cup I en met Blackburn Rovers de Premier League won. Slechts een paar van zijn prestaties. De uniekste beelden van hem te bewonderen in de Kuip. Toen hij tegen Feyenoord 9 maal de bal hoog hield en op die manier het veld over stak.

De selectie van Vaassen

De wedstrijd

Ajax versloeg SV Vaassen met ruime cijfers (0-15). Shota Arveladze en Andy van der Meyde waren met drie goals topscorers van de Amsterdamse ploeg. Zlatan Ibrahimovic tekende voor twee doelpunten. De overige doelpunten werden gemaakt door Ikedia (2x), Wamberto (2x), Knopper, O’Brien en Van der Vaart.

Verder kijken?

Als je het leuk vindt nog meer te lezen over de historische wedstrijden van S.V. Vaassen of om nog meer historische beelden te bekijken, ga dan naar www.svvaassen.nl/historie